Så påverkar utsatthet ungas hälsa och studier
I den här filmen får du ta del av ett samtal om hur sexuell utsatthet och ohälsa kan påverka ungas skolgång negativt. Du får också veta mer om hur metoden SEXIT kan stärka elevhälsans arbete och bidra till en stärkt skolanknytning för eleverna.
Vilken roll kan SEXIT fylla?
Samtalet i filmen utgår från elevhälsans erfarenheter av att använda metoden SEXIT i hälsosamtal och från framgångsfaktorer i arbetet för fullföljda studier.
Statistiken visar tyvärr fortfarande att det i de flesta klassrum finns elever med erfarenhet av sexuellt våld eller utsatthet av olika slag. Under 2024 års upplaga av konferensen Sexualitet, unga och skolans roll belystes det här ämnet ur flera perspektiv. Det handlar om allt från kopplingen mellan maskulinitetsnormer och våldsbejakande extremism till unga HBTQ-personers särskilda utsatthet i hederskontext.
Samtalet leds av Sofia Hammarström som är forskningsansvarig på Kunskapscentrum för sexuell hälsa och som varit med och utvecklat metoden SEXIT. Medverkar gör Kristin Björfeldt som är skolsköterska på Sjölins gymnasium och Lina Häger som är lärare och processledare inom området fullföljda studier på Göteborgsregionen.
I samtalet får du tips kring hur skolan kan arbeta för att minska risken för sexuell utsatthet hos barn och unga. Du får också veta mer om hur metodmaterialet SEXIT kan användas för att stärka elevhälsans arbete och bidra positivt till elevernas skolanknytning.
Deltagare
Kristin Björfelt, skolsköterska
Sjölins gymnasium, Stockholm
Lina Häger, lärare och processledare
Göteborgsregionen
Sofia Hammarström, forskningsansvarig på Kunskapscentrum för sexuell hälsa som tagit fram metoden SEXIT
Relaterat material
Avsnitt 1: "Vi behöver slå oss ihop"
I premiäravsnittet av podden Koll på läget bjuds forskaren och författaren Malin Gren Landell in för ett samtal om skolfrånvaro, uppföljning – och så lite grann om skidåkning. Henrik och Malin diskuterar orsaker till frånvaro, vikten av att olika aktörer slår sig ihop och varför första steget till samverkan är samordning.
Publicerad 7 april 2023.
Vill du höras här?
Vi letar alltid efter spännande nya ämnen till våra poddar. Har du ett framgångsrikt arbetssätt du vill dela med dig av? Eller vill du kanske berätta mer om ett nytt projekt? Då är du varmt välkommen att kontakta oss.
Maila oss på info@fullfoljdastudier.se