SRHR och fullföljda studier – så hänger det ihop
Det finns en mängd olika faktorer som påverkar barn och ungas förutsättningar att klara skolan. Flera av dem går att koppla till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Vad innebär fullföljda studier?
Att bli behörig till gymnasiet och gå klart sin utbildning är viktigare idag än någonsin. En avklarad gymnasieutbildning ger bättre förutsättningar att få ett jobb i framtiden och klara sig i samhället. Ändå är det alldeles för många unga som lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasieskolans nationella program eller som avbryter sina gymnasiestudier.
Skolan behöver arbeta aktivt med att skapa förutsättningar för alla elever att fullfölja sina studier. Det arbetet behöver omfatta även frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Trygghet – en förutsättning för lärande
Att arbeta med området sexualitet, samtycke och relationer handlar i grund och botten om att skapa förutsättningar för lärande. Om en elev:
är olyckligt kär och inte har någon att prata med,
utsätts för sexuella trakasserier på nätet,
lever i en familj där hedersnormer begränsar vardagen,
eller är utsatt för psykisk eller fysisk våld i en nära relation
– då påverkar det också elevens möjlighet att fokusera på skolarbetet, känna sig trygg i klassrummet och uppleva skolan som meningsfull.
Arbetet med SRHR kan stärka elevers skolanknytning
Begreppet skolanknytning beskriver hur engagerad och delaktig en elev är i skolan. Att känna samhörighet och trygghet i skolan ökar chansen att eleven klarar skolan.
Att arbeta aktivt arbetar med kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer kan bidra till att öka elevers känsla av tillhörighet, trygghet och meningsfullhet – faktorer som i sin tur stärker skolanknytningen. På samma sätt kan upplevelsen av kränkningar, utanförskap, våld eller osynliggörande påverka en elevs skolanknytning negativt.
Två röster om hur SRHR kan göra skillnad i skolan
I två specialavsnitt av podden Koll på läget berättar två experter om hur SRHR-arbetet i skolan kan främja fullföljda studier.
Hedersrelaterat våld och skolans ansvar
I det här avsnittet berättar Madeleine Söderberg från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) om vikten av att skolan står på elevernas sida – särskilt när det gäller unga som lever under hedersförtryck. Att identifiera utsatthet, bemöta motstånd från vårdnadshavare och erbjuda stöd utan förutfattade meningar kan vara avgörande för en elevs framtid i skolan.
Madeleine Söderberg berättar också om MUCF:s rapport Det får inte existera som hon är medförfattare till. Rapporten handlar om unga hbtq-personers utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck samt omvändelseförsök.
Antirasistisk sexualundervisning som stärker lärandet
I det här avsnittet lyfter Elin Johansson från RFSU Göteborg hur normmedveten och inkluderande sexualundervisning kan stärka elevers självkänsla, förebygga diskriminering och göra skolan till en tryggare plats. En undervisning som synliggör maktstrukturer och motverkar stereotyper bidrar till att elever känner sig sedda – vilket är en nyckel till skolanknytning och studiemotivation.
Relaterat material
Avsnitt 1: "Vi behöver slå oss ihop"
I premiäravsnittet av podden Koll på läget bjuds forskaren och författaren Malin Gren Landell in för ett samtal om skolfrånvaro, uppföljning – och så lite grann om skidåkning. Henrik och Malin diskuterar orsaker till frånvaro, vikten av att olika aktörer slår sig ihop och varför första steget till samverkan är samordning.
Publicerad 7 april 2023.
Vill du höras här?
Vi letar alltid efter spännande nya ämnen till våra poddar. Har du ett framgångsrikt arbetssätt du vill dela med dig av? Eller vill du kanske berätta mer om ett nytt projekt? Då är du varmt välkommen att kontakta oss.
Maila oss på info@fullfoljdastudier.se